Na Pogačarjevem trgu v Ljubljani je 25. maja potekal Festival odličnih pekovskih izdelkov 2019, kjer so se prestavila vsa pekovska podjetja, katerih izdelki so bili nagrajeni z Zlatimi odličji za leto 2019. To so najvišja priznanja za kakovost, ki jih podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije.
V četrtek pred festivalom se je zgodil še prvi tovrstni dogodek, na katerem so najboljša slovenska pekarska podjetja -Don Don, Žito, Mlinotest, Mercator IP, Spar Slovenija, Hlebček, Pekarna Pečjak, Lidija Rotar, Soel, Iz krušne peči in Conditus, združila moči in znanje ter v znamenju sodelovanja, odprtosti in sloge ustvarila festivalsko potico velikanko. Izbrani peki slovenskih pekarskih podjetij so za najdaljšo potico, ki je bila dolga 11m, porabili 50 kg sestavin za potice, 30 kg orehovega nadeva in 20 kg testa za potice.
»Festivalska potica velikanka ni navadna potica. Je simbol zmožnosti sodelovanja in sloge, s katerima slovenska pekarska podjetja zmorejo preseči meje konkurenčnosti ter v duhu dobre volje, znanja in izkušenj ustvarjajo najboljše za slovenskega potrošnika,« je ob tem dogodku izpostavila Jana Ramuš, generalna sekretarka Sekcije za pekarstvo v okviru GZS. Na Festivalu so slovensko potico velikanko slavnostno razrezali direktorji pekarn in jo razdelili med obiskovalce.
Na našem razstavnem prostoru smo se predstavili z razstavo 36 izdelkov, ki so prejeli Zlato odličje 2019. Obiskovalci so lahko degustirali in kupovali nagrajene kruhe. Prostor so obogatili tudi naši dekorativni izdelki: pletenice, hlebci, pletena srca in krušni ptički. V Pekarni Grosuplje s ponosom ohranjamo našo krušno dediščino in prenašamo znanje oblikovanja dekorativnih izdelkov. Razstavljali smo tudi posebno pleteno srce s certifikatom »kakovostni rokodelski izdelek«, ki je nastal izpod rok Petra Škufce, vodje proizvodnje v Pekarni Grosuplje. To posebno srce, ki izvira iz področja Brežic, so izdelovali za posebne praznične priložnosti in nemalokrat je bilo kot izjemno darilo podarjeno tudi najvišjim državnim predstavnikom, športnikom in umetnikom.
Pek Damjan je na naši stojnici pred obiskovalci prikazal tudi spretnost oblikovanja izdelkov – ustvarjal in pekel ptičke in druge izdelke. Obiskovalci so bili navdušeni nad videnim in ptički iz peharja so večkrat še vroči poleteli v njihove roke in usta. Za najmlajše in družine smo pripravili še nagradno igro pod naslovom »Poznam slovenska žita«. Pomerili so se v prepoznavanju slovenskih žit in si prislužili praktične nagrade.
Namen Festivala odličnih pekovskih izdelkov je osveščati potrošnike o visoki kakovosti slovenskih pekarskih izdelkovin graditi zavedanje, da nagrajeni izdelki predstavljajo zagotovilo za stalno kakovost le- teh skozi vse leto. Obiskovalci so v soboto vsekakor lahko začutili utrip posamezne pekarne in spoznali široko paleto slovenske ponudbe kruha, pekovskih izdelkov, testenin, keksov in svežih slaščic.