Zaradi edinstvene sestave ima čudovit, nekoliko sladkast okus po jabolkih in drugih uporabljenih sestavinah. Dobro se poda tako k slanim kot tudi sladkim jedem. Njegov okus pa je tako poln, da ga lahko uživate samega.
Ta okusni hlebec kruha smo v Pekarni Grosuplje ustvarili skupaj s priznanim slovenskim etnologom, prof. dr. Janezom Bogatajem, ki je naši zgodbi dodal tudi nekaj tradicije: “Kot se za vsako praznovanje spodobi, so tudi za Martinovo pripravili praznične, kar pomeni ne vsakdanje jedi. Med njimi je bil seveda tudi kruh, drugačen in boljši od vsakdanjega. Na Martinovo je bila tudi navada, da so otroci in odrasli, predvsem revni posamezniki, hodili voščit od hiše do hiše in zbirali krušne hlebčke. Podobne navade so bile še za nekatere druge praznike v poznem jesenskem obdobju. Danes nam ta zgodovinski spomin odstira pogled v nekdanje oblike dobrodelnosti. Krušne hlebčke so namreč spekli v premožnejših hišah in tako poskrbeli, da so se z nabranimi hlebčki prehranili številni revni posamezniki in družine.”
O okusnem prazničnem hlebcu kruha Martincu, ki je značilne, zelo arhaične, polžasto zavite oblike in je obogaten s suhimi jabolki in sončničnimi semeni, Bogataj pravi, da “na simboličen način predstavlja obilje in dobrote letine, ki mora biti v času Martinovega že varno spravljena v shrambah”.
Presenetite svoje najljubše in jim za Martinovo postrezite Martinca.
Kruh Martinc je na voljo samo v Mercatorjevih trgovinah.