Društvo podeželskih žena Dobrepolje – Struge že tradicionalno prireja na dan svetih treh kraljev državno razstavo in ocenjevanje poprtnikov iz več slovenskih pokrajin, ki je potekala v Jakličevem domu na Vidmu.
Od leta 2013 je priprava poprtnika vpisana v register nesnovne kulturne dediščine. Poprtnik je zaščiten tradicionalno, bogato okrašen božični kruh iz boljšega kvašenega testa, ki vsebuje maslo, jajca in mleko in ga krasijo testeni okraski. Poprtnik je dobil ime po prtu, s katerim ga je gospodinja pokrila na predvečer svetih treh kraljev. Ob njem se je vedno zbrala vsa družina. Po molitvi ga je gospodar najprej blagoslovil, nato razrezal in podelil med domače.
Priprava in izročilo poprtnika je ohranjeno tudi v občini Videm – Dobrepolje, kjer ga navadno pečejo samo na dan pred svetimi tremi kraljih. Njihova posebnost je, da so dvobarvni. Testo je svetlo ali temno, medtem, ko so okraski narejeni iz nekvašenega testa, ki pa med peko ne potemnijo. Poprtnik je izviren po običaju kraja, domiselnosti gospodinje oziroma ustvarjalca, tako, da je okrašen s kitkami, jaslicami, zvezdicami, z letnico, figurami treh kraljev ali ptički, ki pa ponazarjajo število otrok pri hiši.
Letos je bilo na ogled postavljenih 34 poprtnikov od članic društev podeželskih žena kot tudi posameznic iz Ivančne Gorice, Grosuplja, Trebnjega, Škofljice, Smrjen, Roba, Lašč, Ljubljane in Kranja. Vse možne točke sta dosegla poprtnika gospe Ane Hekič iz Dobrepolja in gospe Marije Pavlin iz Smrjen. Podeljenih je bilo 23 zlatih in 11 srebrnih priznanj.
Letošnji januar ima za društvo še posebno slavnostni pridih, saj praznujejo njegovo trideseto letnico delovanja. Ob njihovem praznovanju smo jim z donacijo pekovskih izdelkov Pekarne Grosuplje polepšali dan in upamo, da bodo podeželske žene še naprej s tako vnemo ustvarjale in ohranjale pekovsko kulturno dediščino.