Na sončno soboto, 12. maja je v Pekarni Grosuplje potekal dan odprtih vrat s pomenljivim naslovom Za prijatelje kruha. Dogodek je presegel naša pričakovanja, saj se je pred vrati pekarne zbralo več kot 500 vedoželjnih ljubiteljev kruha, katere je privabil pester kulturni program s pomembno izobraževalno noto.
Medtem, ko so nekateri, med njimi je bilo na naše veselje tudi veliko najmlajših, v družbi naših mojstrov pekov ustvarjali okrasne pekovske izdelke, so se drugi mojstrili na delavnici peke z drožmi v družbi Nataše Đurić. Tisti bolj spretni in radovedni, pa so svoje ročne spretnosti utrjevali v okraševanju poprtnika z članicami Društva podeželskih žena Dobrepolje. Vmes so za zbrane zaplesali in zapeli mladi folkloristi, pevci in inštrumentalisti Kulturnega društva France Prešeren– skupine Mlada Zarja iz Grosuplja.
Direktorica podjetja Alenka Mozetič Zavrl je v govoru poudarila »Ob današnji široki ponudbi izdelkov, polnih trgovskih policah, je za nas izziv narediti inovativen kruh. S tem izzivom se soočamo, ko razvijamo nove izdelke. Pri zasnovi izdelka upoštevamo več vidikov in sicer sodobne smernice v prehrani, ponudbo obstoječih izdelkov na trgu in všečnost okusa potrošnikov.«.
S tem namenom je bila obiskovalcem dneva odprtih vrat dana možnost, da sooblikujejo prihodnji kruh Pekarne Grosuplje z oddajo svoje ideje ali recepta, s katerimi bi lahko obogatili obstoječo ponudbo. Obiskovalci so se odzvali s pisanim naborom idej. To je še en korak s katerim bo Pekarna Grosuplje bogato krušno zapuščino obujala, preizkušala izvirne ideje ter ustvarjala nove izdelke in nove zgodbe.
Veseli in ponosni smo, da se je našega dogodka udeležilo toliko obiskovalcev vseh starosti, kar razumemo kot sporočilo, da krušna dediščina ni samo stvar zgodovine, ampak znova postaja del našega vsakdana in spretnosti, ki jih tudi v Pekarni Grosuplje s spoštovanjem predajamo naprej.
Se vidimo prihodnjič!
Utrinke iz dogodka smo za vas strnili v simpatičnem videoposnetku.